Przejdź do treści

Dania na Wigilię i Boże Narodzenie – cztery powody dlaczego warto zamówić w Groolach

Przedstawiamy Wam świąteczne menu: 12 świątecznych potraw, które możecie zamówić na Boże Narodzenie do domu. W tym roku pomyśleliśmy, że znamy tak fajne osoby, które robią od serca tak niesamowite potrawy na Święta, że koniecznie trzeba je pokazać w Groolach. Zobaczcie co można zamówić i dlaczego warto to zrobić!
Po pierwsze:
W Groolach od zawsze urzekają nas produkty za którymi stoją konkretni ludzie. Wierzymy, że warto sprzedawać potrawy, w które ktoś włożył serce i własny pomysł. I tak poznaliśmy mega pozytywną Patrycję z Veganer10 (wejdźcie koniecznie na jej fb!), która przez wiele lat była stewardesą a teraz chce dzielić się z ludźmi swoją pasją do kuchni wegańskiej. W naszym menu znajdziecie boczniaki jej autorstwa w dwóch odsłonach smakowych. Obie są niesamowite, jesteśmy przekonani, że zaskoczycie nimi domowników – nie tylko wegan! Boczniaki po kaszubsku urzekają słodką świąteczną nutą suszonej śliwki, musztardy francuskiej i cynamonu. A boczniaki à la śledzie mają niesamowicie morski klimat i będą pasować i na wigilię i pod wódeczkę na sylwestrową imprezę 😉

Po drugie:
Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim domowy klimat i takie są potrawy zaprzyjaźnionej z nami Małgosi, która od dzieciństwa z babcią lepi domowe pierogi i uszka do wigilijnego barszczu. Zawsze robi je na wiejskiej kapuście i prawdziwkach oraz podgrzybkach pochodzących z mazowieckich lasów. Mają dziwną właściwość ręcznie robionych domowych pierogów. Potrafią znikać z lodówki w szybkim tempie zanim trafią na talerze. Koniecznie też musicie spróbować babki ziemniaczanej z kiełbasą i boczkiem, która już niebawem będzie dostępna w groolowym menu! Babka ziemniaczana jest świetna na obiad świąteczny zarówno jako przystawka, danie główne lub dodatek do obiadu w miejsce tradycyjnych gotowanych ziemniaków.

Po trzecie:
Bezglutenowe menu! Staraliśmy się przygotować jak najwięcej bezglutenowych świątecznych potraw (wypunktowaliśmy je dokładnie w menu) i zrobiliśmy je z jak największą starannością zaczerpniętą ze szkoleń Menu Bez Glutenu. Przygotowaliśmy je tak, żeby zachwycały smakiem wszystkich domowników przy wspólnym stole, bez względu na to czy są na diecie czy nie. Bo naszym zdaniem możliwość jedzenia wspólnie tych samych potraw przy świątecznym stole to ogromny komfort dla wszystkich gości i domowników.
Po czwarte:
Częstujemy Was naszymi sprawdzonymi przez lata w Groolach przepisami na śledzie w różnych smakach, kartofel śledź sald (nasza wersja popularnej niemieckiej sałatki z ziemniaka w świątecznym wydaniu ze śledziem!), norweską sałatkę z łososiem i krem z pieczonego ziemniaka specjalnie na Święta z dodatkiem leśnych grzybów. Krem z ziemniaka i kartofel śledź salad to dwa dania, które przypominają nam kuchnie naszych babć i dziadków, gdzie nigdy nic się nie marnowało (taki dzisiejszy zerowaste). A z nadwyżek produktów wychodziły dania, które podbijały serca na całe życie.

ŚWIĄTECZNE MENU DO ZAMÓWIENIA W GROOLACH:
MENU BEZGLUTENU:
Tatar ze śledzia: słoik 235 ml – 16 zł lub słoik 350 ml – 23 zł
Śledzie w buraczkach – słoik 235 – 15 zł lub słoik 350 ml -19 zł
Śledź w jogurcie greckim – słoik 235 – 15 zł lub słoik 350 ml – 19 zł
Kartofel Śledź Salad – słoik 350 ml – 17 zł
Norweska Sałatka z ziemniakiem i łososiem – słoik 350 ml – 25 zł
Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) – słoik 235 – 16 zł lub, słoik 350 ml – 23 zł
Boczniaki na oleju lnianym i rzepakowym a la śledzie (wegańskie )– słoik 235 – 16 zł lub, słoik 350 ml – 23 zł
Barszcz czerwony (wegański) – słoik 900 ml – 25 zł
Krem z pieczonego ziemniaka z leśnymi grzybami (wegetariański na maśle) – słoik 900 ml – 20 zł
MENU TRADYCYJNE (zawiera gluten)
Wigilijne pierogi (kapusta, borowiki i podgrzybki) – 1 kg (ok. 20 sztuk) – 50 zł
Uszka (kapusta, borowiki i podgrzybki) – 750 g (ok. 60 sztuk) – 55 zł
Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem – 800 g – 45 zł
JAK ZAMAWIAĆ:
Zamówienia przyjmujemy do 17 grudnia do godziny 21:00 w lokalu lub telefonicznie. Odbiór świątecznych dań 23 grudnia w godzinach 12:00-20:00. Płatność z góry przy zamówieniu. Płatności można dokonać bezpośrednio w lokalu lub na konto bankowe (jeśli przelew nie trafi w ciągu dwóch dni na konto, zamówienie zostanie anulowane).

Wierzymy, że nasze sposoby na powrót do korzeni to Twoje powody, by wracać do nas.