Ziemniaki. Kartofle. Pyry. Grule. Solanum Tuberosum
Ilość przepisów na smaczne przyrządzenie ziemniaków ograniczona jest jedynie wyobraźnią kucharza. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, ma również ziemniak dużą wartość odżywczą. Pospolity kartofelek to źródło białka i skrobi, witamin C i B, a także cennych składników mineralnych, makro- i mikroelementów: fosforu i potasu, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, cynku, żelaza błonnika
Ziemniak jest wykorzystywany nie tylko w celach konsumpcyjnych, służy także do produkcji pasz dla zwierząt, krochmalu, kosmetyków, a nawet lekarstw. Kanadyjscy naukowcy opublikowali badania, których rezultaty wskazują wyraźnie, że spożywanie ziemniaków poprawia pamięć. W przeszłości były one cenione także za swoje lecznicze właściwości – król Hiszpanii przesłał papieżowi Piusowi V kosz ziemniaków, by jego podupadłe zdrowie podreperować.
Przybliżony skład ziemniaków:
- – Woda – 80%
- – Węglowodany – 15,4 %
- – Błonnik – 2,5%
- – Białko- 2,04%
- – Witaminy – 1,12% ( C, B1, B2m PP)
- – Minerały – 1,02% (potas, fosfor, magnez, wapń)
- – Tłuszcz- 0,1%
I jeszcze jedna ważna informacja. Przesądom na temat kaloryczności ziemniaków mówimy stanowcze: NIE! Warzywo to, po odpowiednim przygotowaniu jest bardzo zdrowym pożywieniem. 100 gram ziemniaka ma tylko około 80 kalorii! Kartofelek podany z lekką sałatką warzywną na bazie jogurtu, koperkiem i kefirem, stanowi niekaloryczny, a pożywny i sycący posiłek.