Od kwietnia możecie zajadać się w Groolach derunami! Deruny to ukraińska wersja placków ziemniaczanych. Przygotowują je dla nas super mamy z Ukrainy: Nastia i Swieta. W ten sposób wspieramy ich pobyt w Polsce do czasu zakończenia wojny. I wiecie co? Nigdy pomaganie innym nie smakowało tak dobrze!
Dziewczyny Nastia i Swieta przyjechały w pierwszych dniach wojny z Ukrainy z trójką malutkich dzieci. Zatrzymały się w mieszkaniu u naszych znajomych. Szybko okazało się, że trzeba czymś zająć głowy i ręce, żeby nie zwariować od sprawdzania w telefonie strasznych wiadomości z Ukrainy i martwienia się o mężów, którzy zostali w domu. Każda mama wie, że przy malutkich jedno i dwuletnich dzieciach, nie łatwo znaleźć jakieś dobre zajęcie, które pogodzi obowiązki mamy i potrzeby dzieciaków. Powstał pomysł, żeby dziewczyny podzieliły się swoimi domowymi przepisami i tak zrodziła się nasza pierwsza wspólna akcja Ukraińska Pascha czytaj —> TU
Obecnie u Swiety i Nastii możecie też zamówić tradycyjny barszcz ukraiński. Wystarczy 2-3 dni wcześniej zadzwonić (lub napisać sms-a) pod numer 788 562 791 i powiedzieć Swiecie ile litrów zupy zamawiacie. Barszcz może być przygotowany w dwóch wersjach:
– na wywarze z mięsem – 34 zł za 1 L
– na wywarze z samych warzyw – 30 zł za 1 L
Specjalnie dla Grooli Swieta i Nastia przygotowują UKRAIŃSKIE DERUNY – czyli ukraińską wersję placków ziemniaczanych. W Ukrainie jada się je na słono, najczęściej w towarzystwie kwaśniej śmietany. Dziewczyny były bardzo zaskoczone, że w Polsce popularna jest również wersja na słodko, z cukrem, a w niektórych regionach tak jak np. na Kaszubach ze słodkimi konfiturami! Zrobiliśmy sondę na naszym fb i wyszło, że preferencje, do tego jak jeść placki ziemniaczane na słono czy słodko, wynosimy z rodzinnej kuchni i zapamiętujemy zazwyczaj na całe życie jako smak dzieciństwa.
W Groolach możecie zjeść deruny w dwoma rodzajami dodatków:
– ze śmietaną i sosem czosnkowym
– z wędzonym łososiem i śmietaną
Oczywiście, jeśli znajdą się amatorzy placków na słodko – na specjalne życzenie przygotujemy je z cukrem 😉 Możecie je również zamówić on line z dostawą do domu przez naszą stronę: www.groole.pl/zamow
Na zakończenie zdradzamy przepis Nastii i Swiety na ukraińskie deruny:
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki
1 cebula
Sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i trzemy na drobnej tarce. Słowo deruny pochodzi od ukraińskiego słowa używanego w niektórych regionach Ukrainy oznaczającego tarcie ziemniaków („dertoyi kartopli” – „darte kartofle”). Dodajemy jajko, mąkę, tartą cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Małe placuszki smażymy na rozgrzanym, gorącym oleju.
Nasza groolowa wskazówka! Do placków najlepiej używać ziemniaków – typ kulinarny C czyli odmiany mączyste z wysoką zawartością skrobi.
Typy kulinarne ziemniaków:
Typ A – odmiany sałatkowe – ziemniaki po ugotowaniu są zwarte, nie rozpadają się, świetnie nadają się na sałatki, zupy, odsmażanie w plastrach.
TYB B – odmiany ogólnoużytkowe – typ o średniej zawartości skrobi, sprawdzi się w wielu zastosowaniach w kuchni, świetny jako typowe ziemniaki do ugotowania na obiad.
TYP C – odmiany mączyste – po ugotowaniu łatwo się rozpadają, nadają się świetnie na puree, kluski, kopytka, frytki i placki ziemniaczane 😊