Katering na Wigilię i Boże Narodzenie – 4 powody dla których warto zamówić go z Grooli

Przedstawiamy Wam świąteczne menu: 12 świątecznych potraw, które możecie zamówić na Boże Narodzenie do domu. W tym roku pomyśleliśmy, że znamy tak fajne osoby, które robią od serca tak niesamowite potrawy na Święta, że koniecznie trzeba je pokazać w Groolach. Zobaczcie, co można zamówić i dlaczego warto to zrobić!

Po pierwsze: świąteczne dania zrobione z pasji

W Groolach od zawsze urzekają nas produkty, za którymi stoją konkretni ludzie. Wierzymy, że warto sprzedawać potrawy, w które ktoś włożył serce i własny pomysł. I tak poznaliśmy Patrycję wegankę i Tomka z Veganer10 (wejdźcie koniecznie na ich fb Veganer10 ! ), którzy kochają razem gotować i karmić ludzi. I to właśnie z ich miłości, miłości do zwierząt i jedzenia powstał ich wspólny projekt VeganeR10. W naszym menu znajdziecie boczniaki ich autorstwa w dwóch odsłonach smakowych. Oba są niesamowite, jesteśmy przekonani, że zaskoczycie nimi domowników – nie tylko wegan! Boczniaki po kaszubsku urzekają słodką świąteczną nutą suszonej śliwki, musztardy francuskiej i cynamonu. Boczniaki à la śledzie mają niesamowicie morski klimat i będą pasować i na wigilię, i pod wódeczkę na sylwestrowej imprezie 😉

Po drugie: świąteczne dania domowej roboty
Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim domowy klimat i takie są potrawy zaprzyjaźnionej z nami Małgosi, która od dzieciństwa z babcią lepi domowe pierogi i uszka do wigilijnego barszczu. Zawsze robi je na wiejskiej kapuście i prawdziwkach oraz podgrzybkach pochodzących z mazowieckich lasów. Ręcznie robione pierogi Małgosi mają dziwną właściwość: potrafią znikać z lodówki w ekstremalnie szybkim tempie, zanim trafią na talerze. Koniecznie musicie też spróbować babki ziemniaczanej z kiełbasą i boczkiem, która już niebawem dostępna będzie w groolowym menu! Babka ziemniaczana jest świetna na obiad świąteczny zarówno jako przystawka, jak i danie główne lub dodatek do obiadu w miejsce tradycyjnych gotowanych ziemniaków.

Po trzecie: świąteczne dania bez glutenu
Bezglutenowe menu! Staraliśmy się przygotować jak najwięcej bezglutenowych świątecznych potraw (wypunktowaliśmy je dokładnie w menu) i zrobiliśmy je z jak największą starannością zaczerpniętą ze szkoleń Menu Bez Glutenu. Przygotowaliśmy je tak, żeby zachwycały smakiem wszystkich domowników przy wspólnym stole, bez względu na to czy są na diecie bezglutenowej, czy nie. Bo naszym zdaniem możliwość jedzenia wspólnie tych samych potraw przy świątecznym stole to ogromny komfort dla wszystkich gości i domowników.

Po czwarte: świąteczne dania testowane od lat w Groolach
Częstujemy Was naszymi sprawdzonymi przez lata w Groolach przepisami na śledzie w różnych smakach, na Kartofel Śledź Salad (nasza wersja popularnej niemieckiej sałatki z ziemniaka w świątecznym wydaniu ze śledziem!), Norweską sałatkę z łososia oraz Krem z pieczonego ziemniaka specjalnie na Święta z dodatkiem leśnych grzybów. Krem z ziemniaka i Kartofel Śledź Salad to dwa dania, które przypominają nam kuchnie naszych babć i dziadków, w której nigdy nic się nie marnowało (w duchu dzisiejszego zero waste). Z  nadwyżek produktów wychodziły dania, które podbijały serca na całe życie.

ŚWIĄTECZNE MENU DO ZAMÓWIENIA W GROOLACH:

MENU BEZ GLUTENU:
Tatar ze śledzia: słoik 235 ml – 16 zł lub słoik 350 ml – 23 zł
Śledzie w buraczkach – słoik 235 – 15 zł lub słoik 350 ml -19 zł
Śledź w jogurcie greckim – słoik 235 – 15 zł lub słoik 350 ml – 19 zł
Kartofel Śledź Salad – słoik 350 ml – 17 zł
Norweska Sałatka z ziemniakiem i łososiem – słoik 350 ml – 25 zł
Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) – słoik 235 – 16 zł lub, słoik 350 ml – 23 zł
Boczniaki na oleju lnianym i rzepakowym a la śledzie (wegańskie )– słoik 235 – 16 zł lub, słoik 350 ml – 23 zł
Barszcz czerwony (wegański) – słoik 900 ml – 25 zł
Krem z pieczonego ziemniaka z leśnymi grzybami (wegetariański na maśle) – słoik 900 ml – 20 zł

MENU TRADYCYJNE (zawiera gluten)
Wigilijne pierogi (kapusta, borowiki i podgrzybki) – 1 kg (ok. 20 sztuk) – 50 zł
Uszka (kapusta, borowiki i podgrzybki) – 750 g (ok. 60 sztuk) – 55 zł
Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem – 800 g – 45 zł

JAK ZAMAWIAĆ:
Zamówienia przyjmujemy do 17 grudnia do godziny 21:00 w lokalu lub telefonicznie. Odbiór świątecznych dań 23 grudnia w godzinach 12:00-20:00. Płatność z góry przy zamówieniu. Płatności można dokonać bezpośrednio w lokalu lub na konto bankowe (jeśli przelew nie trafi w ciągu dwóch dni na konto, zamówienie zostanie anulowane).

Czekamy na Wasze zamówienia! Wesołych Świąt!!!

Wierzymy, że nasze sposoby na powrót do korzeni to Twoje powody, by wracać do nas.